Automobili

10 milioniti Toiota Iaris napušta fabriku u Valensijenu

Kada bela Tojota Jaris opremljena GR Sport kitom siđe sa linija fabrike u Valensijenu (Francuska), koja ovaj model proizvodi u kontinuitetu od 2001. godine, tamo je čekaju njeni vlasnici, mladi francuski par. To nije čest slučaj sa tako popularnim automobilima, ali u ovom slučaju popularnost je ključna: ovo je 10.000.000 primerak proizveden od kada je model lansiran pre 25 godina.

Iaris nije samo „mali genije“ Evrope i Italije, gde je dva puta proglašen za automobil godine (2000. i poslednji put 2021.), već je i model globalnog uspeha, prodat širom sveta iu mnogim varijacijama .

Šesti u klubu od 10.000.000 ljudi
Sa ovom istorijskom prekretnicom, Iaris postaje šesti Toiotin model koji je premašio 10 miliona proizvedenih jedinica nakon Corolle, Camrija, Rav4 SUV-a i legendarnih terenskih vozila Land Cruiser i Hiluk, odnosno svih najpoznatijih modela u Toiotinoj istoriji.

Najbolji video snimci:

Porodica Iaris se trenutno proizvodi u desetak fabrika širom sveta. U Evropi, pored Valensijena, postoji Kolin u Češkoj, bivša fabrika Toiota-PSA (gde se Iaris limuzina sklapa sa Aigom Ks ), i poljska fabrika motora u Samohodiju.

Proslave
Fabrika u Valensijenu, tačnije u industrijskoj zoni Onnaig, nalazi se u blizini belgijske granice, 100 km od Brisela, gde se nalazi evropska podružnica Toiota Motor Europe. Svečanosti su počele ispred fabrike, sa nizom primeraka iz svih generacija Iarisa, uključujući sportske automobile, uključujući retki GMNR i najnoviju generaciju Iarisa GR .

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close