Automobili

Sedam limuzina, sportskih automobila i kombija koji su postali terenci

Prema IEA (Međunarodna agencija za energiju), SUV vozila su činila 46% globalne prodaje u 2022. Drugim rečima, jedan od dva automobila u svetu ima visoke točkove i trend se neće lako preokrenuti u narednih nekoliko godina. Proizvođači automobila se snažno fokusiraju na ovu karoseriju, koja uspeva da kombinuje dizajn, udobnost, pogodnost za stanovanje i svestranost na način koji je jedinstven u svim segmentima.

„Moda“ SUV-ova (i krosovera) navela je brendove da transformišu nekoliko kultnih modela, dok se druge metamorfoze predviđaju za budućnost. Eto, dakle, ko je „promenio kožu” u poslednje vreme i ko je spreman da to učini vrlo brzo.

Citroen C5 Ks

Dve generacije Citroena C5 su odbačene isključivo kao limuzina i karavan. Od 2021. godine stvari su se dramatično promenile uvođenjem modela C5 Ks , koji je otvorio novo poglavlje u istoriji modela.

Povećane veličine i originalnosti, C5 Ks kombinuje dizajn limuzine sa dizajnom porodičnog automobila i SUV-a: to je „krosover“ u pravom smislu te reči. Štaviše, po prvi put u asortimanu postoje plug-in hibridni motori , sa 1.6 ukupnom snagom od 224 KS (uključujući one koje napaja elektromotor) koji omogućavaju domet od oko 60 km nulte emisije.

SUV Corvettes

Za sada, ovo su samo glasine (nepotvrđene), ali izgleda da bi Corvette mogla da postane sam brend sa dva nova modela . Pored vodećeg kupea sa četvoro vrata, u SAD se planira i 100% električni krosover visokih performansi.

Prema prvim glasinama, prvi SUV marke Corvette imao bi arhitekturu od 800 volti i kapacitet punjenja do 350 kV. Pored toga, model bi takođe imao upravljanje zadnjim točkovima, vektoriranje obrtnog momenta i patentirani sistem hlađenja baterije. Uskoro ćemo saznati: Korveta bi trebalo da postane „autonomna“ od 2025. godine.

Fiat 600

Do sada je sve praktično spremno za lansiranje naslednika 500Ks . Još nekoliko nedelja i novi 600 će zaživeti, sa mogućim benzinskim i 100% električnim verzijama zasnovanim na istoj platformi kao Jeep Avenger . Dizajn koji se vidi na prvim špijunskim fotografijama je veoma sličan dizajnu 500Ks, ali ime podseća na istoimeni model prodat između 1955. i 1969. godine.

Naravno, mlađi će pamtiti i Seicento , gradski automobil viđen između kraja 90-ih i početka 2000-ih.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close