Automobili

Opel Flektreme, nemački hibrid koji je bio ispred svog vremena

Do sada je uobičajeno videti hibridni automobil. Mnogi preferiraju ovu tehnologiju u poređenju sa čistom elektrikom s obzirom na prisustvo motora sa unutrašnjim sagorevanjem, ovu tehnologiju su usvojili mnogi proizvođači širom sveta. Pa ipak, donedavno je bilo praktično nemoguće pronaći automobil u cenovniku koji bi mogao da kombinuje dve vrste agregata.

Jedan od prvih modela bio je Opel Flektreme , zanimljiv koncept predstavljen i na Salonu automobila u Detroitu i na Salonu automobila u Frankfurtu 2007. godine .

Takođe može da dopuni dva Segvai-a
Flektreme je jedan od najnovijih proizvoda nastalih u saradnji između Opela i General Motorsa. U stvari, ispod stila punog oblina i bez ivica kriju se mnoge komponente koje će nekoliko godina kasnije dati život Chevrolet Voltu. I ne samo to: i izgled i neka rešenja su takođe preuzeti iz Opel Ampere , plug-in hibridne benzinske limuzine koja se prodaje u Evropi između 2012. i 2015. godine.

Svakako, Flektreme ne ostaje neprimećen sa svojim mekim i futurističkim oblicima (za to vreme) i svojom svestranošću. Pored smeštaja za četiri odrasle osobe na četiri odvojena sedišta, Opel je opremljen nekim stvarima koje poboljšavaju praktičnost i udobnost u vozilu.

Na primer, nema B-stuba, pri čemu se zadnja vrata otvaraju protiv vetra, što olakšava ulazak putnika. Staklo vetrobranskog stakla se proteže duž celog krova kako bi se povećala osvetljenost u putničkom prostoru, dok prtljažnik ima dupli otvor galebova.

Štaviše, ispod kupea se nalazi prostor za smeštaj dva Segvai -a i njihovo upravljanje.

Dizel motor deluje kao proširivač dometa
Opelove čudesnosti se tu nisu završile. Mehanička konfiguracija je zaista posebna i sastoji se od 1.3 dizela i elektromotora od 163 KS i 320 Nm.U praksi, preko generatora od 53 kV, motor sa unutrašnjim sagorevanjem ima zadatak da puni bateriju (koja se može dopuniti i povezivanjem do kućne utičnice za oko 3 sata), što zauzvrat napaja elektromotor koji stvara potisak samo na prednjim točkovima.

Dakle, govorimo o nekoj vrsti električnog automobila sa dizel ekstenderom dometa, malo složenijoj deklinaciji „uobičajene“ plug-in hibridne arhitekture. Na ovaj način, Flektreme može da pređe oko 100 km samo sa električnim motorom, na šta se dodaje 775 km koje garantuje dizel motor.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close