Automobili

Lamborghini Jarama, prije 50 godina posljednja 2 + 2 Tora

Evolucija Islera, zatvorio je veliku obilaznu dinastiju Sant’Agata prednjim V12, ustupajući mjesto “svima iza”. Za kuću poput Lamborghinija svaka je godišnjica prilika da se proslavi s ponosom i daškom nostalgije. Samo savjet, čak i kada je slavljenik model koji je označio kraj važne dinastije. 

Za Jaramu, čija se 50. godišnjica lansiranja slavi 2020. godine, upravo je ovo: GT s 2 +2 sjedala, pomalo uglastim, ali zadivljujućim linijama, izravni je nasljednik prvog Lamborghinija, 350 GT je rođen samo 7 godina ranije, ali je ujedno i posljednji automobil s V12 postavljenim sprijeda, kombinacijom koju Casa del Toro više nikada nije predložila. 

Geneza Jarama pojavila se na salonu automobila u Ženevi 1970: njegova linija, djelo Marcella Gandinija, u to vrijeme na snazi ​​u Bertone style centru, bila je novo odijelo iako je uključivala i neka rješenja koja je i sam koristio za ostale sportske automobile, poput fiksnih farova prekrivenih poklopcem Alfa Romea Montreal. 

Tehnički je to bila evolucija prethodnog Islera (nasljednik 400 GT, što je zauzvrat evolucija 350 GT), toliko da je uzorke predserije sastavila Marazzi Carrozzeria iz Caronno Pertusella (VA) gdje su i bili oni od Islera su već izgrađeni, dok je za serijske automobile zadatak prešao u tvornicu Bertone u Grugliascu. S Miurom V12 4-litreni V12, točnije 3.929 ccm, sa šest dvocijevnih karburatora Weber 40 DCOE i dvostrukim vremenskim razmakom bregastog vratila, bio je isti postavljen i na Miuru i na Espadu, impozantni kupe sa 4 sjedišta koji je tih godina bokovao GT 2 + 2. Početna snaga bila je 325 ks, što se samo u narednoj “S” verziji povećalo na 350, dovoljno da Jarama postigne 260 km / h maksimalne brzine. 

U prvom planu su i kočioni sistem s diskovima na svim kotačima, te velika novost samo ventiliranih diskova za prednje kotače, rijetkost 1970. godine, skrivenih 15-inčnim magnezijevim felgama izrađenim u Campagnolu učvršćenim s jednom centralnom maticom.

 Jaramina karijera Prva serija, nazvana Jarama GT ili Jarama 400 GT, ostala je u proizvodnji od 1970. do 1973. i imala je 176 jedinica, dok su se sljedeći GTS zaustavili na 152 primjerka izgrađenih do 1976. godine. Potonji, također predstavljen u Ženevi 1972. godine, na estetskom je nivou dodao nekoliko usisnika zraka, alu felge sada bez centralne pričvrsne matice, novu kontrolnu ploču, ažurirani instrumenti i redizajnirana prednja sjedala kako bi se poboljšala prostranost.

Lamborghini Jarama, posljednja 2 + 2 Tora Lamborghini Jarama, posljednja 2 + 2 Tora 36 fotografija Njegov odlazak s lica mjesta poklopio se s napuštanjem tvrtke od strane Ferruccia Lamborghinija, osnivača i ljubavnika GT automobila, i s promjenom mentaliteta koji je tih godina doživio uspjeh sportskih automobila sa stražnjim motorom, kategorija u kojoj je Lamborghini bio dobro predstavljen od novorođenog Countacha predodređenog za vrlo dugu karijeru.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close