Automobili

Karlos Tavares strahuje da će nedostatak čipova trajati do kraja 2023

Nedostatak poluprovodnika za automobilsku industriju, koji kažnjava rad fabrika proizvođača automobila, verovatno će potrajati do kraja 2023. godine, ocenio je generalni direktor Stellantis grupe Karlos Tavares u intervjuu objavljenom na internetu u subotu uveče na Pariski sajt.

„Situacija će ostati veoma komplikovana do kraja 2023. godine, a potom će se opustiti, posebno zbog toga što tržište potrošačke elektronike malo uranja“ , ocenio je Karlos Tavares u zajedničkom intervjuu sa generalnim direktorom Renoa. Luka de Meo , nešto više od dve nedelje od Svetskog prvenstva u Parizu.

Osvrćući se na ovaj strukturalni problem, Luka De Meo je podsetio da je tokom pandemije došlo do pada automobilskog tržišta, zbog nemogućnosti da kupci odu u salon.
“Tako smo dobili naše prognoze potražnje za poluprovodnicima. A pošto su ljudi ostali kod kuće, kupovali su računare, PlaiStation, itd .”, objasnio je Luka De Meo.

„Industrija poluprovodnika se prilagodila i fokusirala na proizvode sa visokom dodatnom vrednošću za tržište potrošačke elektronike “, zaključio je šef Renoa, koji se danas „muči da pronađe osnovni čip koji podiže i spušta prozor“ , što onemogućava proizvoditi automobile.

Više poluprovodnika, ali kasnije
Karlos Tavares je podsetio na značajne investicije – po nekoliko desetina milijardi svaki put – koje su odobrile Sjedinjene Države i Evropska unija za ponovno pokretanje „domaće“ industrije poluprovodnika i izlazak iz zavisnosti od Azije. “Kada se ove investicije materijalizuju, biće poluprovodnika, pa čak i prezasićenosti. Ali moraćemo da sačekamo najmanje tri godine “, rekao je Karlos Tavares.

Ovaj problem pogađa celu Evropu, podsetio je u subotu portparol automobilske platforme (PFA), koja je objavila mesečne podatke o prodaji automobila, na pola koplja tokom prvih devet meseci ove godine, uglavnom zbog nedostatka komponenti, čak i ako su poslednja dva meseca skicirala stidljiv odskok.

Kinezi napreduju
Upitan o kineskoj konkurenciji u Evropi, Karlos Tavares nije krio izvesnu zabrinutost, posebno zbog električnih automobila: „Kina napada tržište veoma niskim cenama, možda subvencionisanim negde drugde, ali to je druga tema “, rekao je on.

On je izrazio žaljenje što je Evropa “otvorila vrata” kineskom izvozu, verujući da je kontinent “sada pod jakim pritiskom” koji će verovatno naterati evropske proizvođače da u narednim godinama “smanje svoje troškove veoma važno” . Kontekst koji je, prema njegovim rečima, motivisao spajanje PSA sa Fiat Chrisler Automobiles (FCA) , da bi se stvorio Stellantis i „korist od efekta skale na smanjenje troškova i, na kraju, izbegavanje društvene štete“ .

„Ako niste konkurentni kineskim proizvođačima, moraćete nešto da uradite… Ili prodajete skuplje, ali gubite tržišni udeo i vaš posao postaje prevelik; ili prodajete po ceni koju nameće konkurencija, ali uz rizik da završi u minusu i da se mora restrukturirati“ , zaključio je Karlos Tavares. (sa AFP-om)

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close