Automobili

Ford Fiesta 3 vrata će se zaustaviti ovog leta

Ford Fiesta sa 3 vrata uskoro će napustiti evropsko tržište. Prema informacijama koje je nemačko sedište brenda dalo Automotive Nevs Europe i našim američkim kolegama na Motor1.com , proizvodnja će se završiti ovog leta. Na tržištu će i dalje biti dostupna samo verzija sa 5 vrata.

Zapravo, u nekim zemljama ova karoserija je već nestala neko vreme, posebno u Francuskoj, gde više nije dostupna ni u katalogu ni u konfiguratoru. Ovo je takođe slučaj u Italiji, gde je samo ST verzija još uvek bila dostupna sa 3 vrata.

Premala potražnja
„Ford pojednostavljuje i modernizuje svoju ponudu “, rekao je portparol Forda. „Cilj je prilagođavanje potražnji kupaca i iz tog razloga će manje popularne varijante biti uklonjene iz asortimana“ , nastavlja on.

Međutim, generalno gledano, izgleda da ceo asortiman Fieste pati, uprkos nedavnom restilizovanju . Ako pogledamo brojke za prva dva meseca ove godine, američki kompakt prodao je samo 7.608 jedinica u Evropi, naspram 19.844 u istom periodu prošle godine.

Pad prodaje je delimično opravdan nedostatkom poluprovodnika , ali i time što se kupci sve više okreću terencima, uključujući i Pumu u Fordu, koja je najkredibilnija alternativa Fiesti u gami američkog proizvođača.

Na ivici izumiranja?
Već nekoliko godina se beleži kraj gradskih automobila sa 3 vrata. Za 20 godina ova vrsta karoserije u ovom segmentu je skoro nestala. 1991. godine, kompakti sa 3 ili 5 vrata su gotovo podjednako delili tržišni udeo. U 2021, samo 2% kupaca sada bira model sa 3 vrata.

Sa nestankom Fieste, samo su Mini i Toiota GR Iaris ostali u ponudi sa 3 vrata. U Audiju, A1 sa 3 vrata je nestao već nekoliko godina, dok su modeli kao što su Renault Clio ili Peugeot 208 dostupni samo sa 5 vrata.

Iz ove kategorije isključeni su automobili za mikrogradske automobile kao što su Fiat 500, Smart EK Fortvo i Volksvagen Up! koje zaista zauzimaju poseban segment, ali njihova situacija nije ružičastija zbog svega toga. Udeo modela sa 3 vrata u A segmentu je pao sa 93% u 1991. na 22% u 2021. godini.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close