Automobili

Evropska proizvodnja automobila pati u 2022

Evropska automobilska industrija mogla bi da izgubi 7 do 15 odsto obima proizvodnje 2022. godine zbog problema sa snabdevanjem energijom i elektronskim čipovima, saopštile su u ponedeljak agencije Fič solušns i Standard end Purs (S&P).

Analitičari Fitcha predviđaju da će Evropa, gde se ruska i ukrajinska proizvodnja usporava, osećaju poteškoće u snabdevanju delovima i rastući troškovi energije , izgubiti 10,8% svojih obima tokom godinu dana.

Nestašice kao glavni uzrok
Ako automobilska industrija smanji potrošnju gasa za 5%, njena proizvodnja bi trebalo da padne za 7%, procenjuje S&P. Mogao bi čak i pasti za 15% ako industrija smanji potrošnju za 10%.

Globalno gledano, Fitch je revidirao svoju prognozu proizvodnje naniže za 2022. (-5,4% u odnosu na -1,1% do sada), sa planiranim 80,1 miliona vozila u odnosu na skoro 93 miliona u 2019. godini, prije pandemije Covid-19 koja je teško pogodila automobilsko tržište.

Zaključci u velikim kineskim gradovima uzrokovali su nestašicu delova, a industriju pogađa inflacija cena energije i troškova proizvodnje, kažu analitičari. Pored toga, nedostatak mikročipova koji je usporio industriju dve godine trebalo bi da počne da se smanjuje 2023. godine .

Evropa najviše pati
Najsporiji kontinent ove godine trebalo bi da bude Evropa. Azija bi trebalo da doživi pad obima od 2,5 odsto, na 40 miliona prodatih automobila. Očekuje se da će Severna Amerika zabeležiti pad od 3% pošto je manjak novih automobila otežano rastom cena, vođenim inflacijom i rastućim kamatnim stopama.

Nakon snažnog oporavka u 2021. godini, Latinska Amerika bi mogla da ostane stabilna na 0,3% (u odnosu na dosadašnje predviđanje od +1%), na 5 miliona vozila. Bliski istok i Severna Afrika bi, naprotiv, trebalo da dožive rast prodaje od 8,8%, a podsaharska Afrika od 7,5%. Za 2023. godinu, Fitch predviđa oporavak u količinama od 4,8% širom sveta, na 83,9 miliona jedinica. (sa AFP-om)

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close