Automobili

Alpine A110 R: najradikalniji od svih!

Kao što se i očekivalo, Alpine predstavlja radikalnu verziju A110. NJegovo ime, Alpine A110 R , koje, nažalost, takođe zvuči kraj igre za francuski kupe na benzin koji će u budućnosti biti zamenjen isključivo električnim kupeom.

Alpine A110 R je prirodno malo efikasniji od A110 S i A110 GT. Iako je zadržao 1.8 TCe motor sa 300 KS i 340 Nm obrtnog momenta , ova verzija je po mnogo čemu drugačija. U poređenju sa A110 S koji ima isti nivo snage, R ubrzava od 0 do 100 km/h za 3,9 sekundi , što je 0,3 sekunde bolje. Takođe je u stanju da dostigne maksimalnu brzinu od 285 km/h, 10 km/h više od A110 S.

Performanse su stoga poboljšane, ali to nije sve, jer su francuski inženjeri napravili nekoliko modifikacija na kupeu kako bi bio oštriji na stazi. Posebna pažnja je posvećena aerodinamici sa zadnjim spojlerom dizajniranim da poveća opterećenje za 29 kg i karbonskom prednjom lopaticom koja uključuje klapne za ulaz vazduha. U zadnjem delu, Alpine je dodao masivniji ugljenični usisivač vazduha i nova karbonska peraja koja vode protok vazduha niz difuzor.

Pariz-motor-shovPratite sve vesti na Mondial de l’Auto
Bogatstvo karbona nastavlja se na krovu, prednjoj haubi (sa duplim usisnikom vazduha) i zadnjoj haubi, školjkama sedišta (Sabelt Track sa pojasevima u šest tačaka) kao i na nivou naplataka čiji se dizajn razlikuje između prednjih i nazad. U tom smislu, ove 18-inčne felne su lakše (-12,5 kg) i razvijene su da poboljšaju aerodinamičnost i bolje hlađenje Brembo kočnica (diskovi od 320 mm). Obuveni su sa Michelin Pilot Sport Cup 2 poluslick gumama dimenzija 215/40 R18 napred i 245/40 R18 pozadi.

Francuski proizvođač se takođe fokusirao na šasiju sa ogibljenjem spuštenim za 10 mm (u poređenju sa Alpine A110 S) i specifičnim i tvrđim oprugama koje se mogu spustiti za dodatnih 10 mm zahvaljujući ručnom podešavanju amortizera. I to nije sve, Alpine je zamenio stabilizatore da bi povećao njihovu krutost za 10% napred i 25% pozadi.

Sve ove promene su omogućile da se smanji težina sportistkinje koja sada na vagi pokazuje samo 1082 kg, odnosno dijetu od 34 kg.

Nudi se nekoliko režima vožnje, od normalnog do režima Track, sa mogućnošću potpunog isključivanja ESC-a. Ovi režimi naravno utiču na odziv gasa, menjanje i visinu vožnje.

Ako umirete od želje da sednete za volan ovog Alpine A110 R, moraćete strpljivo da sačekate jer će biti u prodaji tek sledećeg meseca. Što se tiče njegove početne cene, ona je 105.000 evra! Ovo je mnogo više od A110 S prikazanog na 72.500 evra.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close