Automobili

Bugatti Chiron Profilee: Jedinstvena vrsta će uskoro biti na aukciji

Loše vesti za sve solventne ljubitelje Bugattija: proizvodnja Chirona je rasprodata. Ali postoji još jedan način da se dočepate jednog od superautomobila. Da budemo precizniji: na veoma poseban model.

Bugatti Chiron Profilee je pravi pasijans – jedinstven u porodici Chiron – razvijen kao manje radikalna interpretacija Pur Sporta sa jedinstvenim karakterom i dizajnom i jedinstvenim detaljima. Pošto su svi proizvodni prostori za Chiron već zauzeti, aukcija Profilee 1. februara 2023. u Parizu je poslednja prilika da se nabavi još jedna kreacija iz ateljea Bugatti u Molshajmu koju pokreće V16 motor .

Sa Chiron Pur Sport , najekstremnija ličnost iz porodice Chiron do sada je predstavljena svetu 2020. Sa 183 cm širokim, stalno postavljenim zadnjim krilom, kraćim prenosnim odnosima, laganim magnezijumskim felnama i mnoštvom drugih inovacija, Pur Sport je specijalno dizajniran za skretanje u krivinama.

Iako je brzo rasprodat, neki kupci su pitali da li se može razviti Chiron model koji kombinuje bezvremensku eleganciju prvog Chirona sa sportskim karakterom Pur Sporta. To je bilo rođenje Chiron Profilee.

„Pošto ozbiljno shvatamo želje naših kupaca, krenuli smo da saznamo kako bi mogla da izgleda manje radikalna verzija Pur Sporta i počeli smo da dizajniramo i razvijamo Chiron Profilee u jesen 2020.“, objašnjava Kristof Piošon, predsednik Bugatti automobila.

„Kada je predserijsko vozilo sišlo sa proizvodne trake, svi Chirons, koji su bili ograničeni na 500 vozila, bili su prodati. Međutim, brzo smo shvatili da je ovaj model previše lep da bismo ga krili. To je pravi Bugati u svakom poštovanje i jedinstveni Bugatti kolekcionarski predmet Istorija automobila. I pošto smo zaista želeli da svakom ljubitelju Bugattija damo poštenu šansu da nabavi ovaj jedinstveni komad, odlučili smo da ga prodamo na aukciji na RM Sothebi’s .“

Nije često da proizvođači ulažu vreme i trud u razvoj vozila u proizvodnji, znajući da se može napraviti samo jedan primer. Ali upravo tako je bilo sa Profilee-om, razvijen je i testiran do kraja. Ispunio je sve standarde visokog kvaliteta koje Bugatti postavlja za svako svoje vozilo i dobio je jedinstveno odobrenje tipa za Evropu.

Poseban dizajn Profilee sa svojim kratkim, elegantno zakrivljenim zadnjim krilom ispunjava dve osnovne funkcije: Prvo, zadnje krilo obezbeđujestabilnosti kontrolu pri maksimalnim brzinama do 380 km/h povećanjem potisne sile na zadnjoj osovini, a drugo, vakuum se koristi za izvlačenje toplog vazduha iz motornog prostora preko dva kućišta ispod karbonskog krila otpornog na toplotu. Vazduh zatim struji preko krila da bi stvorio potisnu silu i ispod krila da bi isisao vazduh iz motornog prostora.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close