Automobili

Auto s novim imenom: od Milana do Juniora, nije prvi put

Bilo je to veliko iznenađenje: Alfa Romeo je promijenio ime Milana, svog najočekivanijeg novog proizvoda godine, preimenujući ga u Junior ubrzo nakon službenog predstavljanja. Slučaj izaziva mnogo rasprava, kako u Italiji tako iu inozemstvu, no je li se nešto slično već dogodilo?

Odgovor je da. Ne samo. Mnogi su automobili postali poznati korištenjem raznih naziva, obično na drugim tržištima ili zato što uobičajeni naziv ima ključno značenje u nekim jezicima.

Prethodni slučaj
Zanimljivo je da se spontano preimenovanje dogodilo i kod još jednog talijanskog proizvođača: 2003. godine Fiat je predstavio svoj novi mali automobil s imenom “Gingo”. Brošure i upute za uporabu već su bile tiskane kada se, nimalo iznenađujuće, Renault usprotivio zbog sličnosti s nazivom “Twingo” pa je Fiat Gingo postao druga generacija Pande.

Zemlju u koju odeš, ime nađeš
Ipak, najčešći uzrok promjene naziva modela povezan je s globalizacijom. Na primjer, kada ime ima negativno značenje u nekim jezicima ono se mijenja. U Španjolskoj, primjerice, “pajero” nije “elegantan” izraz, pa se tamošnje terensko vozilo Mitsubishi zove “Montero”.

U Portugalu je “Kona” prilično vulgaran izraz, pa na stražnjoj strani malog Hyundai SUV-a piše Kaui. Čak je i Tata Zica preimenovana u “Tiago” zbog Zika virusa (Toyota “Corona” stigla je puno prije Covid-19).

U Sjedinjenim Državama Volkswagen je 1974. promijenio Passat u Dasher, a Golf u Rabbit. Suzuki Swift se zvao Cultus, au Sjedinjenim Državama Geo Metro.

Pitanje “tradicije”
U najboljem slučaju, tvrtke zadržavaju tradicionalna imena, sjetite se BMW-a serije 5 (od 1972.) ili, naravno, Volkswagen Golfa (od 1974.), ali ponekad se mijenjaju. Godine 1994. Audi je transformirao 80 u A4 i 100 u A6. Isto tako, A4 će uskoro postati A5, a A6 A7. U budućnosti će neparni brojevi karakterizirati seriju s motorima s unutarnjim izgaranjem, dok će parni brojevi biti rezervirani za električne automobile marke s četiri prstena.

U Ujedinjenom Kraljevstvu, Ford Scorpio se nastavio zvati Granada sve do velikog faceliftinga 1994.; Vauxhall Astra je već bila dostup

Povezani Clanci

Back to top button
Close
Close