Automobili

Valteri Botas je izabrao ovaj hiperautomobil

Nakon pet godina provedenih u Mercedesu, Valteri Botas je promenio timove i potpisao ugovor sa Alfa Romeom za sezonu 2022. Naravno, nije otkazao porudžbinu za svoj AMG One i stigao je dan njegovog penzionisanja.

Finski vozač (33) želeo je da podeli trenutak sa svojim obožavaocima tako što je na Instagram postavio hiperautomobil sa pogonom F1, završen u plavoj boji sa mnogo izloženih površina od ugljeničnih vlakana.

Ovo nije prvi AMG One koji je isporučen
Botasov bivši timski kolega, sedmostruki šampion F1 Luis Hamilton , takođe je među 275 kupaca najbržeg serijskog automobila na Nirburgringu iu Monci. Još jedan vozač Mercedesa F1, Niko Rozberg , takođe se pojavljuje na listi .

Podsećamo da je Project One kao koncept predstavljen u septembru 2017. godine, ali je proizvodnja počela tek u avgustu 2022. Neke razvojne prepreke su odložile lansiranje hiperautomobila, ali je AMG na kraju našao rešenje za prazan hod 1,6-litarskog motora. V6 motor sa turbo punjenjem na 1.200 o/min. umesto 5.000 o/min. kao što je slučaj sa automobilom F1.

Zamislite da zamršeni šestocilindrični motor treba da se rekonstruiše svakih 50.000 kilometara , ali ovi AMG-ovi ne moraju nužno dostići tu kilometražu… Govorimo o hiperautomobilima koji će često ostati uskladišteni u klimatizovanim garažama. Više jedinstven nego retko s obzirom da je Mercedes izjavio da nikada više neće praviti drumski automobil sa F1 motorom.

AMG One se ne proizvodi ni u jednoj od fabrika u kojima Mercedes proizvodi svoje obične automobile. Hiperautomobil sa pogonom na sva četiri točka sa četiri elektromotora se ručno sklapa u fabrici AMG u Koventriju u Velikoj Britaniji, koristeći hibridni pogon koji proizvodi Mercedes-AMG High Performance Povertrains divizija u Briksvortu.

Lude brojke
Ovo nije običan AMG . NJegov pogonski sklop je izveden direktno iz pogona jednoseda Formule 1, stoga opremljen 1.6 V6 biturbo motorom – veoma kompaktnim – koji može da isporuči 1.063 KS. Iz mesta do 100 km/h ubrzava za 2,9 sekundi, dostiže 200 km/h za 7 sekundi i 300 km/h za 15,6 sekundi, pre nego što dostiže 352 km/h .

Mercedes tvrdi da “nikada nije bilo ništa slično. Ali sada će uvek biti”. Hipercar One ima “performanse sa druge planete”.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close