Automobili

Tojota: Prelazak na ekologiju ide kroz konverziju motora sa unutrašnjim sagorevanjem

Do kraja decenije, mnogi proizvođači automobila već su se obavezali da će prestati da prodaju vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem (ICE). Koju svrhu? Smanjenje emisije ugljenika širom sveta i, nadamo se, sprečavanje klimatskih promena.

Šef Tojote Akio Tojoda kaže da to nije dovoljno, prenosi Automotive Nevs. Prema rečima generalnog direktora Toiota Motor Corporation, ovo neće biti dovoljno da se smanji emisija miliona automobila opremljenih motorom sa unutrašnjim sagorevanjem, čak i ako će svi novi automobili koji će se jednog dana prodati biti električni.

Toiotino rešenje je da konvertuje postojeća vozila na pogon bez ugljenika, bilo tako što će ih pretvoriti u potpuno električna vozila ili ih opremiti motorom na vodonik .

Najbolji video snimci:

Galerija: Toiota AE86 H2 i AE86 BEV koncepti
Toiota AE86 H2 i AE86 BEV koncepti
13 Slike
Tojota je pokazala kako se to radi na Salonu automobila u Tokiju , gde je proizvođač prikazao dva AE86 koncepta. Jedan je potpuno električan, dok se drugi napaja vodonikom.

Odeven u kultnu crno-belu karoseriju, koncept AE86 H2 na vodonik opremljen je sa dva rezervoara za vodonik koji potiču iz Miraija, smeštena u prtljažniku. Četvorocilindrični motor ispod haube, u međuvremenu, opremljen je brizgaljkama za gorivo, crevima za gorivo i svećicama modifikovanim da ispunjavaju specifikacije vodoničnog sistema.

U međuvremenu, Toiota AE86 BEV koncept koristi električni motor koji potiče od hibrida Tundra, bateriju iz Prius plug-in hibrida i komponente koje potiču iz drugih proizvodnih modela Tojote i Lekusa . Iznenađujuće, Tojotini timovi su takođe ugradili ručni menjač.

Ova dva koncepta treba da pruže dokaz da se Tojodina vizija može ostvariti, iako Tojota priznaje da je razgovor o njima samo prvi korak u dugom procesu razvoja.

„Mnogi proizvođači automobila imaju za cilj prelazak na 100% električni pogon između 2030. i 2040. godine“, rekao je Toioda u izveštaju Automotive Nevs. „Ali realnost je da ne možemo postići neutralnost ugljenika do 2050. jednostavnim prebacivanjem svih novih automobila na električna vozila. […] Važno je obezbediti opcije za automobile koje već posedujemo.“

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close