Automobili

Tesla Cibertruck: sve što znamo

Tačno četiri godine nakon predstavljanja prvog prototipa, konačno su zakazane isporuke Tesla Cibertruck-a . Električni pikap je jedan od najiščekivanijih modela poslednjih godina, ali i jedan od najmanje poznatih.

U stvari, ni oni koji su ga rezervisali ne znaju tačne tehničke specifikacije modela. I sam Tesla nije objavio nijedno ažuriranje. S obzirom na događaj 30. novembra, na ” Dan isporuke “, ostaje mnogo pitanja bez odgovora.

Hajde da pokušamo da sakupimo informacije o pikapu Elona Maska.

Tesla Cibertruck: kako se pravi
Počnimo sa dizajnom . Proizvodni Cibertruck ostaje veoma sličan izložbenom automobilu iz 2019. godine, ali ima nekih promena. Najočigledniji su veliki brisač vetrobranskog stakla, dodatak tradicionalnih bočnih retrovizora, dublji prednji kraj i branici i nešto manje dimenzije. U stvari, u februaru 2021, Elon Musk je izjavio da će proizvodnja Cibertruck-a biti „oko 3% manja“.

Unutrašnjost vozila je takođe pretrpela neke promene, uključujući usvajanje novog volana, koji izgleda kao kombinacija onog koji se vidi na konceptu i tradicionalnog volana. Još jedna velika promena je ogromna centralna konzola serijskog modela, koja zamenjuje prednje centralno sedište koncepta.

(skoro) proizvodni prototipovi koje smo do sada videli imali su potpuno crnu unutrašnjost, ali je nedavno primećen polubeli enterijer sa belim panelima vrata i delimično belom kontrolnom tablom. Kabina je prostrana i nudi dovoljno prostora za pet putnika.

Tesla Cibertruck: dimenzije
Nema ništa zvanično potvrđeno u vezi sa dimenzijama serijskog modela , ali prema nedavno procurelim informacijama iz The Fast Lane EV , električni kamion je dugačak 5,66 m, širok 2,03 m (bez bočnih retrovizora) i 1,79 m visok sa vazdušnim oslanjanjem na srednji nivo. Međuosovinsko rastojanje je 3,63 m.

Ovo čini Cibertruck 9,5 inča kraćim i 8 inča nižim od električnog pikapa pune veličine Ford F-150 Lightning , sa praktično istom širinom i 2,5 inča kraćim međuosovinskim rastojanjem. Pikap Elona Maska je znatno veći od Rivian R1T : 15 cm je duži, 2 cm širi i ima 18 cm duže međuosovinsko rastojanje.

U praksi, Teslino vozilo premošćuje jaz između srednjih i velikih pikapa, iako je očigledno bliže drugoj kategoriji nego prvoj.

Ali koliko je težak? Elon Musk je prošlog meseca u podkastu DŽoa Rogana rekao da Cibertruck teži oko 2,7-3,3 tone .

Informacije koje je objavio The Fast Lane EV poklapaju se sa Muskovim procenama: 3 tone za varijantu sa dva motora i 3,13 tone za varijantu sa tri motora. To je otprilike iste težine kao Ford F-250.

Tesla Cibertruck: praktičnost i kapacitet
Cibertruck nudi kapacitet vuče od 5 tona i nosivost od 1.100 kg, navodi se u novom oglasu u salonu Tesla u San Dijegu. Kapacitet vuče odgovara 5 tona Rivian R1T i premašuje 4,7 tona Ford F-150 Lightning i Chevrolet Silverado EV.

Iznenađujuće, nosivost je 120 kg veća od one kod F-150 Lightning i 334 kg veća od one kod Rivian R1T. Pored toga, Cibertruck-ov krevet je napravljen od ultra-jakog kompozita od limova, što je dobra vest za izdržljivost.

Što se tiče dimenzija teretnog ležišta Cibertruck-a , procurele informacije koje je objavio The Fast Lane EV ukazuju na dužinu od 1,85 m i širinu od 1,30 m.

Ovo bi ga učinilo 15 cm dužim i 1 cm širim od poda F-150 Lightning. Takođe bi bio 47 cm duži i 1 cm uži od “kreveta” Rivian R1T. Kao i kod Riviana, krevet Cibertruck-a ima motorizovani poklopac za tone. Štaviše, opremljen je zadnjim utičnicama: dve 120 V i jedna 240 V.

Tesla Cibertruck: motori i autonomija
Tesla je 2019. rekao da će Cibertruck nuditi pogone sa jednim, dva i tri motora , ali se čini da je varijanta sa jednim motorom odbačena. NHTSA-in VIN dekoder za modelsku godinu 2024, objavljen prošlog meseca, otkrio je da će Cibertruck ponuditi dve opcije, sa dva motora i sa tri motora, obe sa standardnim pogonom na sve točkove.

Iako brojke o snazi i obrtnom momentu nisu poznate, Elon Musk je krajem oktobra rekao da Tesla cilja na ubrzanje od 0-100 km/h za manje od 3 sekunde za takozvanu verziju ” Beast Mode “. Vreme manje od 3 sekunde verovatno se odnosi na varijantu performansi Cibertruck-a, koji bi trebalo da bude opremljen motorom sa tri motora.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close