Automobili

Priča o malom električnom automobilu na visini od 3.600 metara

Hladno je jesenje jutro u La Pazu , glavnom gradu Bolivije na nadmorskoj visini od 3.640 metara, kada dr Karlos Ortunjo sjeda za volan svog malog Kuantuma, prvog električnog automobila domaće proizvodnje.

Mora da ide u predgrađe da poseti pacijenta kod kuće, ali ne zna da li će njegovo slatko vozilo proći kroz uspone i padove grada i njegove krivudave ulice. Zatim iznenađenje: „Mislio sam da će Kuantum zbog topografije imati poteškoća. Umesto toga, on je odličan penjač. Razlika sa benzinskim automobilima je ogromna”.

Za zdravlje (pacijenata i planete)
Ortunjo i njegov verni Kvantum su među protagonistima programa „Doktor u vašem domu“, koji sponzoriše lokalna vlada kako bi pomogli pacijentima koji žive daleko od centra i promovisali održivu mobilnost malim automobilima sa nultom emisijom štetnih gasova .

„To je pionirska ideja – komentariše gradonačelnik Ivan Arijas –. Ona štiti životnu sredinu i zdravlje onih kojima je potrebna, podržavajući lokalnu proizvodnju”.

Po meri Bolivije
Pojavom kutije na točkovima, Kuantum je prvo stvorenje gotovo istoimenog Kuantum Motorsa , startapa rođenog pre 4 godine iz uma nekih preduzetnika, sa vrlo specifičnom vizijom: da pogura elektrifikaciju u zemlji među najbogatijima u litijum .

Sa svojom brzinom od 56 km/h, dometom od 80 km i cenom od 7.500-7.650 dolara (oko 6.900-7.000 evra), električni automobil bi mogao da osvoji srca bolivijskih vozača. „Održiva mobilnost će preovladati širom sveta u narednim godinama, ali će biti drugačije u različitim zemljama“, uveren je Hose Karlos Markes, generalni direktor Kuantum Motorsa.

„ Tesla će biti dominantan igrač u Sjedinjenim Državama, sa svojim brzim i autonomnim automobilima. Ali u Latinskoj Americi vozila će biti kompaktnija, jer naši putevi više liče na Bombaj i NJu Delhi nego na Kaliforniju“.

Planina za penjanje
Sada se moramo nadati da “Doktor u vašem domu” dovoljno senzibilizira populaciju, s obzirom da je Kuantum prodao samo 350 jedinica (ili malo više) između Bolivije, Paragvaja i Perua. Kompanija zatim pokušava da nagazi akcelerator, uz najavu fabrike u Meksiku koja će biti otvorena do kraja godine. Nakon ulica La Paza, da li će i mali električni automobil moći da se popne na prodajne liste?

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close