Automobili

Porsche sintetičko gorivo za koje se kaže da je čisto kao i EV, pokusi počinju 2022. godine

Je li ovo iskra nade koju su motori sa unutrašnjim sagorijevanjem čekali? Htjeli mi to ili ne, elektrifikacija nas očekuje. U širem opsegu, zemlje su već primijenile određene mjere za povećanje potražnje za električnim automobilima – sve u velikim nadama da će smanjiti štetne emisije i spasiti našu planetu. Europa je bila posebno stroga u tom pogledu, sve više i više zemalja najavljuju svoj cilj da zabrane prodaju neelektričnih automobila u roku od desetak godina. 

Ali to još nije kraj puta za motore sa unutrašnjim sagorijevanjem. Govoreći za magazin Evo tokom lansiranja novog Porschea 911 GT3, dr. Frank Walliser, Porscheov potpredsjednik Motorsport i GT automobili, podijelio je izvještaj o nedavnom razvoju Porscheovog sintetičkog goriva, poznatog i kao eFuel. Galerija: 2022. Porsche 911 GT3 2022. Porsche 911 GT3 Cabin 11 Fotografije Dr. Walliser vjeruje da će motori s konvencionalnim gorivom koji koriste sintetičko gorivo pretvoriti automobile opremljene ICE-om u mašine koje su čiste poput EV-a.

Dodao je da je eFuel Porscheu važan za smanjenje proizvodnje CO2, navodeći kako su sintetička goriva čistija, nemaju nusproizvode, imaju manje čestica i manje NOx koji se proizvodi od trenutnog goriva iz pumpe. Koliko smanjiti, pitate se? Dr. Walliser rekao je da kada Porsche započne punu proizvodnju eFuela, očekuju smanjenje CO2 od 85 posto. “Iz perspektive” od bunara do kotača “- a morate uzeti u obzir utjecaj svih vozila od bunara do kotača – ovo će biti jednak nivo CO2 proizvedenog u proizvodnji i upotrebi električnog vozila”, zaključio je dr. Walliser. 

Porsche je prvi put najavio ulaganje u sintetička goriva prošle godine, s ciljem spašavanja starih Porschea koji su još uvijek na putu. Međutim, nije sve u štednji klasičnih automobila. Dr. Walliser objasnio je da bi sva Porscheova trenutna postava s motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem, uključujući 992 generaciju 911 GT3, mogla koristiti eFuel bez ikakvih modifikacija. Njemačka marketa cilja na ispitivanja 2022. Da li bi ovo mogla biti iskra nade koju su entuzijasti koji nisu EV čekali?

 Prerano je za reći, ali utješno je znati da marke automobila još uvijek ne priznaju. Troškovi i cijene, međutim, mogle bi biti još jedna prepreka na tom putu. Trenutna linija motora sa unutrašnjim sagorijevanjem, uključujući 992 generaciju 911 GT3, mogla bi koristiti eFuel bez ikakvih modifikacija. Njemačka marketa cilja na ispitivanja 2022. Da li bi ovo mogla biti iskra nade koju su entuzijasti koji nisu EV čekali? Prerano je za reći, ali utješno je znati da marke automobila još uvijek ne priznaju. Troškovi i cijene, međutim, mogle bi biti još jedna prepreka na tom putu. Trenutna postava motora sa unutrašnjim sagorijevanjem, uključujući 992 generaciju 911 GT3, mogla bi koristiti eFuel bez ikakvih modifikacija. 

Njemačka marketa cilja na ispitivanja 2022. Da li bi ovo mogla biti iskra nade koju su entuzijasti koji nisu EV čekali? Prerano je za reći, ali utješno je znati da marke automobila još uvijek ne priznaju. Troškovi i cijene, međutim, mogle bi biti još jedna prepreka na tom putu.

Izvor.Detaljno.org

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close