Automobili

Novi Range Rover Sport naspram starog

Na svom debiju, novi Rendž Rover Sport se „popeo“ na Karahnjukar u istočnom Islandu, uranjajući kroz stene, reke, stene, pesak i završavajući svoj ludi trk tek nakon što je prošao (naravno nepovređen) 293 metra dug veštački vodotok.

Ukratko, britanski SUV je želeo da učini veliki deo kako bi pokazao za šta je sposoban, postavljajući letvicu još više od prethodne generacije. Sada nemamo nameru da se ovde petljamo u organizovanje još jednog uspona na najvišu branu u Evropi, niti da pravimo poređenja dinamike vožnje između novog i starog Range Rover Sporta. Ograničavamo se na klasično poređenje da bismo detaljno videli kako se i u kojoj meri promenio kralj terenskih vozila.

nije “beba”
Pogrešili su oni koji su jednostavno očekivali Rendž Rover nekoliko centimetara niži. Range Rover Sport zapravo ima sopstveni stil koji, iako preuzima apsolutno čist dizajn svog velikog brata, ima svoje karakteristike. Počevši od prednjeg dela, sa svetlima nacrtanim horizontalno, ali sa drugačijim dizajnom i – iznad svega – stilom koji povećava osećaj širine.

I to je jedna od najvećih razlika u odnosu na prethodni Range Rover Sport, koji je u velikoj meri preneo izgled svog starijeg brata, „igrajući se“ više sa horizontalnim linijama, ali oponašajući opšte linije, a zatim povećavajući linije „zategnute“ sa strane. Jedna stvar koja nedostaje novoj generaciji, uglađenog izgleda, iako „mišići” ne nedostaju na pravim mestima.

Promene su evidentne i pozadi: tanka svetla zamenjuju kvadratna svetla, menja se oblik auspuha i krovna antena se deli, stvarajući originalno duplo pero. Nosač registarskih tablica se spušta i natpis „Range Rover“ je sada postavljen na crnu traku.

Model Range Rover Sports 2019 Range Rover Sports 2022
Dužina (metri) 4.88 4.95
Širina (metri) 2.07 2.07
Visina (metri) 1.8 1.82
Međuosovinsko rastojanje (metri) 2.92 3
„Izgubi“ monitor
U unutrašnjosti, novi Range Rover Sport usvaja stil Range Rovera i ažurira stil prethodne generacije u tren oka. Centralni ekran ostaje u blago spuštenom položaju, ali se njegova veličina povećava na 13,1 inča i više nije uvučen u komandnu tablu, već ima zakrivljen dizajn. Potpuno nov je i softver koji se može daljinski nadograditi i poboljšati veštačkom inteligencijom.

Ispod više nema drugog monitora koji je u prethodnoj verziji korišćen za upravljanje – takođe – klimatizacijom, ali i dalje postoje fizička dugmad, što je retkost danas u svetu koji teži da virtuelizuje sve vrste naručenih. Na centralnom tunelu je ručica automatskog menjača umesto rotora koji se uvlači, kao i još neki dugmad i selektori.

Zatim tu je digitalna instrumentacija od 13,7 inča, smeštena iza potpuno novog volana, manje „buckastog“ i sa potpuno redizajniranim kracima.

Čeka se SVR
Benzin, dizel (oba blage hibride), plug-in i čisti benzin: ovo je asortiman motora koji će pratiti debi Range Rover Sport, zasnovan na novoj MLA-Flek platformi, čija je torziona krutost 35% u odnosu na to svog prethodnika. Snage se kreću od minimalnih 250 do maksimalnih 530 KS, a verzija “na tap” ide od 404 do 440 ili 510 KS.

Vrh ponude predstavlja 4,4-litarski tvin-turbo V8 sa 530 KS, ali će u budućnosti (možda ne tako daleko) doći i SVR verzija koju potpisuje SVO (Special Vehicle Operations) odeljenje, za koju bi trebalo imati isti tvin-turbo V8 iz BMV a, u verziji sa najmanje 600 KS, da bi premašio 575 KS SVR Ultimate Edition.

Naravno, biće i električni automobil, koji se očekuje 2024.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close