Automobili

Nissan će dizajnirati lunarni rover za NASA-u

Nissan uskoro osvaja svemir? Teledine Brovn Engineering, kompanija za vazduhoplovstvo koja blisko sarađuje sa NASA-om, predstavila je planove za lunarni rover koji će biti izgrađen u partnerstvu sa Sierra Space i Nissan .

Iako još nije poznato kada ćemo ga videti u akciji, vozilo će moći da nosi astronaute i opremu na NASA-inom sledećem planiranom putovanju na Mesec.

Detalji projekta
Prema detaljima partnerstva, američka kompanija zadužena za projekat obezbediće inženjering, proizvodnju i izradu motora za vozilo. Sierra Space će raditi na softveru za letenje i uređajima za komunikaciju i navigaciju.

Nissan će doprineti svojoj stručnosti u tehnologijama autonomne vožnje i sistemima pomoći vozaču. Rover će moći da nosi do 500 kilograma opreme i dva astronauta, dok će moći da se kreće po površini Meseca i da savlada nagibe od najmanje 15 stepeni. Vozilo će biti električno i moći će da radi na temperaturama u rasponu od 138°C do -173°C.

Na putu ka Mesecu
Kao što smo pomenuli gore, ne znamo kada će lunarni rover zapravo biti u funkciji. Program Artemis ima za cilj da dovede “prvu ženu i sledećeg muškarca” na Mesec do 2025. godine, ali prve misije neće uključivati vozilo.

Proizvođači automobila su dugo bili zainteresovani za svemirske i lunarne misije. Na primer, u proleće 2021. Hiundai je predstavio TIGER Ks-1, robota kurira sposobnog da autonomno pređe bilo koji teren kako bi spasio povređene ljude ili transportnu opremu.

Međutim, jedan od najnaučnijih projekata je Hondin. Japanski brend je pokrenuo istraživački program sa japanskom svemirskom agencijom (JAKSA) za stvaranje sistema obnovljive energije na Mesecu. Honda takođe radi na raketama za napajanje satelita koji kruže oko Zemlje.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close