Automobili

Najnovija Delta Futurista odaje počast reliju

Nešto više od četiri godine prošlo je od debija Delta Futuriste , restomoda potpisanog od strane italijanskog Automobili Amosa i inspirisanog nezaboravnim automobilom iz zlatnog doba relija. I upravo iz tog vremena kada je Lancia dominirala u onome što se danas zove WRC, inspirirana je najnovija verzija od 20 proizvedenih jedinica, koju karakterizira bijela livreja ukrštena crveno-plavim bočnim prugama, bojama Martini Racinga .

Ime koje se dijelom pojavljuje i na stražnjem blatobranu, sa natpisom “Martini Legacy”, naslijeđe koje živi u automobilu koji je, prema riječima Eugenia Amosa, osnivača Automobili Amos, “moja romantična vizija u svijetu to je previše dezinficirano” .

Bezvremenski šarm
Kako bi razbio bijelu karoseriju, neobojeni odbojnik od karbonskih vlakana – koji se također koristi za mnoge druge elemente – naglašava karakterističnu lakoću Futuriste: 1.250 kg, pokretan sa 330 KS povezan s pogonom na sve kotače koji je direktno izveden iz legendarnog Deltone .

Unutrašnjost poslednje od 20 Delta Futurista ima crvena Alcantara sedišta i klasični italijanski nameštaj, sa kvadratnom komandnom pločom koja ne ostavlja prostora za digitalizaciju. Radi se o analognom automobilu sa ručicom ručnog menjača na vidljivom mestu, sa dugmetom “Levati” za aktiviranje dugih svetala postavljenih na volanu.

Stoga je misija ostvarena, preostaje samo da se upustimo u novi projekat koji već znamo: zove se Delta Safarista i sa divljenjem gleda na Lancia Deltu koja je pobijedila na Safari reliju s Mikijem Biasionom i Tizianom Sivierom 1988.

Automobili Amos je ponovo koristio Lancia Delta HF Integrale 16 V kao auto donator. U odnosu na Futuristu, značajno su podigli šasiju , modificirali blatobrane, montirali novi izvlakač – iz kojeg izlaze dva auspuha – i montirali nove gume na felge sa poklopcima od karbonskih vlakana.

Kokpit se takođe menja i ispred vozača je postavljen ekran umesto klasične analogne instrumentacije, dok duga ručica hidraulične ručne kočnice dominira središtem tunela. U pitanju je novi restomod sa visokim stepenom nostalgije spreman da završi u garažama 10 entuzijasta, sposobnih da potpišu ček na najmanje 570.000 evra.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close