Automobili

Nagrada zaposlenima Stellantisa: koliko vredi u Italiji i inostranstvu

Pozitivni finansijski rezultati koje je Stellantis zabeležio 2022. godine naveli su italijansko-francusko-američku grupu da svojim zaposlenima iz celog sveta dodeli nagradu, „izvanredno priznanje“ koje iznosi 2 milijarde evra kao nagradu za „dostignuća koja su „Kompanija i globalno i lokalno“.

U praksi, bonus za 2023. koji je juče najavio izvršni direktor Karlos Tavares preraspoređuje deo dobiti od 16,77 milijardi evra koju je grupa ostvarila 2022. godine radnicima Stellantisa, što je deo od skoro 12 odsto profita.

Dobit se preraspoređuje zaposlenima, ali na drugačiji način u zavisnosti od zemlje
Međutim, ove 2 milijarde evra su drugačije raspoređene prema zemljama u kojima rade zaposleni u Stellantisu. Ukratko, premija se menja – čak i značajno – u zavisnosti od toga da li je reč o italijanskom, francuskom ili američkom radniku, a to se dešava jer postoje različiti poreski režimi, sindikalni sporazumi i vrste ugovora usvojeni širom sveta.

Konkretno, čini se da su razlike u velikoj meri povezane sa različitom pregovaračkom moći sindikata u različitim državama. S tim u vezi Stelantis kaže:

„Svaka zemlja ima drugačiju strukturu ugovornih bonusa i Stellantis radi na harmonizaciji logike koja će se primeniti za bonuse u pojedinačnim nacionalnim ugovorima.

Italija, Francuska i SAD, tri različite nagrade
Prema prvim najavama, izgleda da će italijanski zaposleni u Stellantisu dobiti, u dve tranše u februaru i aprilu 2023. godine, bonus od 1.879 evra , odnosno 6 odsto prosečne bruto plate, plus 450 evra bonusa. Sve za zaposlene na koje se primenjuje Posebni kolektivni ugovor (CCSL).

U Francuskoj , međutim, ovaj bonus iznosi 4.300 evra , što odgovara 2,4 meseca plate za prve nivoe plate “u okviru sporazuma o podeli dobiti koji je potpisalo 80% sindikata koji predstavljaju Stellantis”. 4.300 evra se zatim dodaje na bonus od 1.000 evra i povećanje od 5,3 odsto, što je rezultat „sporazuma koji je potpisalo 60 odsto reprezentativnih sindikata”. Sve mere zarada koje se primenjuju u Francuskoj, piše Stelantis, bile su moguće „zahvaljujući kvalitetu kontinuiranog dijaloga sa našim socijalnim partnerima”.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close