Automobili

Koenigsegg Jesko Absolut, da li će to biti najbrži automobil na svijetu?

Ciljani su 490 km / h Bugatti Chiron, trenutno najbržeg proizvodnog automobila na svijetu
Na Sajmu automobila u Ženevi 2020. godine, štandovi Koenigsegg i Bugatti trebali su biti jedan pored drugog, gotovo kao da žele potaknuti – još uvijek na čvrstim točkovima – izazov koji će zapaliti svijet automobila u narednim mjesecima za one koji će biti najbrži na planeti. Sudbina je, u obliku koronavirusa, oborila planove i tako je Koenigsegg Jesko Absolut predstavljen samo na mreži, ali prostorije tek treba propadati.

Zapravo, evolucija superautomobila posvećenog ocu osnivača kompanije nije samo najbrži Koenigsegg do sada, već je najbrži koji je tvrtka ikad izgradila. Nikada nećemo vidjeti brži Koenigsegg u budućnosti.

Podigni ljestvicu
Ali koliko će brzo biti Jesko Absolut? Još ne znamo, čak ni jesu li Bugatti Chiron od 490 i km / h u tražilu, trenutačni je nosilac brzine rekorda za serijske automobile. “Promatrajući matematičke proračune i naše kompjuterske simulacije bit će nevjerovatno brzo”, kažu iz visokog menadžmenta kompanije.

Fotogalerija: Koenigsegg Jesko Absolut


Kako bi švedski hiper automobil postao tako poseban, 5-litarski V8 biturbo s 1.280 konjskih snaga i 1.000 Nm okretnog momenta sposoban je dostići 1.600 i 1.500 metara, kada se hrani etanolom E85, smjesom koja može doseći 108 oktana (oktanski broj ukazuje na otpornost na lomljenje, što je veća njegova vrijednost, to je bolji otpor probijanja i stoga se izbjegava spontano izgaranje). Dakle, nema elektrifikacije, baš kao Chiron, da je pokušavamo pobijediti pod jednakim uvjetima.

Monstruozna snaga i obrtni moment prenosili su se na kotače pomoću devetstupanjskog automatskog mjenjača koji, citirajući priopćenje iz kuće “koja mijenja brzinu, bez obzira na to koliko omjera razmjera ili uključuje, u vremenu praktično jednakom 0”.

U potrazi za savršenstvom
Da bi Jesko Absolut bio što brži u Koenigsegg-u, oni su također izmijenili karoseriju, spuštajući cx na samo 0,278. Mukotrpan posao koji je zahtevao više od 3.000 sati aerodinamičke analize i 5.000 sati dizajniranja i inženjeringa automobila.

Zastrašujući motor i mehanički obložena aerodinamika dleta kombiniraju se sa zadivljujućom lakoćom: samo 1.320 kg (kada Chiron dodirne 2 tone) zahvaljujući monokoku od ugljičnih vlakana. Ekstremni hiper automobil, ali prema Koenigsegg-u sigurno možete voziti svaki dan, zahvaljujući i ovjesu podesivom u različitim stupnjevima krutosti, kako bi bili mekši na cesti i granicno kruti na stazi.

Pratite to prije ili kasnije, iako u Koenigsegg-u nisu ništa rekli o tome, vidjet ću kako Jesko Absolut trči što brže mogu u potrazi za njegovom granicom, kako bi iz Bugatti Chirona izvukao krunu najbržeg serijskog automobila na svijetu.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close