Automobili

Hyperion XP-1, prototip vodoničnog superautomobila testira se na putu

Prvi kilometri za XP-1, koji će se proizvoditi 2022. godine. Obećanja o izvanrednim performansama i domet od preko 1600 km. Hyperion XP-1 predstavljen je prošle godine, a bio je i glavni junak na CES 2021. U pregledu Las Vegas je emitirao putem Interneta, superautomobil sa vodikom dao je pogled na to kakva će biti budućnost velikih brzina. 

Naučna fantastika Hyperion, međutim, ne samo da se pokazala, već je izašla i na ulice radi prvih testova. XP-1 je tako napravio nekoliko krugova oko poznatih fontana hotela Bellagio, prije nego što je oslobodio svu svoju snagu na pustinjskim ravnicama. Impresivne performanse Hyperion XP-1 obećava zaista nevjerovatne performanse. Proizvođač govori o sprintu od 0-100 km / h od 2,2 sekunde i maksimalnoj brzini blizu 356 km / h.

 U zakljucku, obećava da će biti automobil na vodik sa potpuno drugačijim izgledom od mirnije Toyote Mirai. Težina je prilično mala sa samo 1248 kg. Rezultat postignut upotrebom monocoque okvira izrađenog od titana i ugljeničnih vlakana. Vodonikove ćelije prenose snagu na pogon na sva četiri točka preko trostepenog menjača. I ne očekujte kompromise u pogledu autonomije s obzirom na to da govorimo o udaljenosti od 1635 km između jedne „pune“ vodonika i druge. 

Brojni solarni paneli instalirani duž krova automobila doprinose poboljšanju autonomije. Budućnost luksuza velike brzine Prvi vlasnici XP-1 mogli bi ga voziti već 2022. godine. Hyperion je takođe dao do znanja (ne ulazeći u detalje) da je razvio rješenje za rješavanje problema nedostatka stanica za punjenje vodonika. Putnički prostor će umjesto toga biti visoko tehnološki opremljen s 98-inčnim ekranom aktiviranim naredbama gesta. Cijena nije zvanično objavljena, ali pretpostavljamo da cjenik neće biti daleko od cijene “uobičajenijih” hiper automobila kao što je Bugatti Chiron.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close