Automobili

Ferrari 296 GTB – Počinje era V6 hibrida

Sa 830 konjskih snaga ispod haube, ovaj novi Ferrarijev plug-in hibrid podiže se na nivo najboljih superautomobila.
296 GTB, ovo je ime ovog novog hibridnog Ferrarija, predstavljen je danas u okviru digitalnog događaja koji je marka emitovala. Ovo je mala revolucija za Ferrari, nakon što je prvi plug-in hibrid brenda predstavljen 2019. godine sa SF90 Stradale , superautomobilom sa 4,0-litarskim tvin-turbo V8 povezanim sa dva elektromotora za snagu. Kumulativnih 1000 konjskih snaga.

Naziv automobila sastoji se od ukupne zapremine, naime 2992 cm3, i broj cilindara, nakon čega sledi kratica GTB za Gran Turismo Berlinetta. Ferrari 296 GTB uvodi novi motor u paletu zajedno sa osam i dvanaest cilindara. Ovaj 3.0-litarski tvin-turbo V6, otvoren do 120 ° i postavljen u zadnji centralni položaj, razvija ogromnih 663 konjske snage i povezan je sa elektromotorom od 167 konjskih snaga za kumulativnu snagu od 830 konjskih snaga (pri 8000 o / min) i 740 Nm obrtnog momenta (pri 6250 o / min).

Sklop je povezan sa osmostepenim DCT menjačem sa Ediff-om i električnim modulom MGU-K postavljenim između motora i menjača i u osi toplotnog motora. Kvačilo, postavljeno između toplotnog motora i elektromotora, razdvaja dva električno pokretana elementa.

Do 25 kilometara u električnom pogonu
Detaljno, toplotni motor od 663 konjske snage ima najveću efikasnost za serijski automobil sa 221 ks / litar . Zahvaljujući otvoru na 120 ° umesto uobičajenih 90 °, inženjeri su tako uspeli da ugrade turbo motore u V kako bi poboljšali kompaktnost motora i raspored masa. Postavljanje turbo-motora u središte motora takođe smanjuje dužinu kanala, maksimalizujući tako propusnost i efikasnost usisnih i izduvnih kanala.

Ferrari po prvi put nudi plug- in hibridnu pogonsku arhitekturu u kojoj se toplotni motor kombinuje sa elektromotorom, takođe smeštenim pozadi, što potiče od Formule 1. Motori komuniciraju zahvaljujući sistemu zvanom TMA (za Transition Manager Actuator) koji omogućava da se dva motora koriste zajedno ili da koriste samo elektromotor. Električnu jedinicu napaja mala baterija kapaciteta 7,45 kVh . Automobil bi trebalo da može da evoluira oko 25 kilometara bez uključivanja termičkog motora.

Performanse na najboljem nivou
Što se tiče performansi, Ferrari najavljuje brzinu od 0 do 100 km / h za 2,9 sekundi za svojih 296 GTB, brzinu od 0 do 200 km / h za 7,3 sekunde i maksimalnu brzinu od 330 km / h . Težina automobila relativno je ograničena sa 1470 kilograma na skali (za verziju Assetto Fiorano na ovo ćemo se vratiti u nastavku) i distribucijom mase od 40,5% napred i 59,5% pozadi. Gume 245/35 ZR 20 sprijeda i 305/35 ZR 20 straga okružuju kočione diskove promjera 398 milimetara sprijeda i 360 milimetara pozadi.

Kakav bi bio Ferrari bez opsežnih aerodinamičkih napora inženjera? 296 GTB ima aktivni zadnji spojler, inspirisan LaFerrarijem, koji može da generiše opterećenje do 360 kilograma pri 250 km / h . Motor i menjač hlade dva hladnjaka postavljena ispred prednjih točkova, pored kondenzatora koji hlade visokonaponsku bateriju. Donji odvod vrućeg vazduha sprečava termičku kontaminaciju rashladnim tokom hladnjaka interkulera, maksimizirajući efikasnost, istovremeno smanjujući površinu usisa.

Do četiri načina rada
Kao i na SF90 Stradale , 296 GTB takođe ima selektor za upravljanje protokom energije pod nazivom eManettino, pored tradicionalnog Manettina koji omogućava izbor načina vožnje. EManettino uključuje četiri režima rada koja se mogu odabrati preko komandi na upravljaču:

eDrive : motor sa unutrašnjim sagorevanjem je isključen, a vuču obezbeđuje zadnja osovina; sa napunjenom baterijom može da pređe najviše 25 kilometara brzinom koja ne prelazi 135 km / h
Hibrid : Ovo je unapred definisani zadati režim. Tokovi energije optimizuju efikasnost sistema i softver odlučuje da aktivira ili deaktivira toplotni motor. Kada se aktivira, motor je u stanju da pruži maksimalnu snagu i performanse.
Performanse : toplotni motor uvek radi i pomaže u održavanju efikasnosti tako da garantuje punu dostupnost energije.
Kvalifikujte : ovaj režim daje prioritet maksimalnim performansama, a ne održavanju napunjenosti baterije
Prošlost kao izvor inspiracije
Ferrari to ne krije u saopštenju za štampu, brend je očigledno inspirisan 250 LM 1963. godine da oblikuje obline i linije ovog novog superautomobila . Automobil odjekuje drugim modelima iz prošlosti zahvaljujući drugim detaljima, poput centralnog dela sa zatamnjenim elementom karoserije karakterističnim za element stila koji se nalazi na Ferrariju Testarossa i drugim F355 GTB. Što se tiče dimenzija, automobil je dugačak 4,57 metara, širok 1,96 metara i visok 1,19 metara.

Unutrašnjost modela 296 GTB razvijena je oko digitalnog interfejsa predstavljenog na SF90 Stradale, a upravo iz njegove estetske koherentnosti rađaju se oblici ovog enterijera. Sve je posebno elegantno i relativno trezveno, a ekrani štede mnoge fizičke kontrole koje teže preopterećenju kontrolne table.

Uvek više?
Ferrari 296 GTB takođe ima koristi od verzije Assetto Fiorano kako bi postigao najbolje performanse zahvaljujući nekoliko aerodinamičkih optimizacija i smanjenju težine. Među nekoliko dodatnih elemenata koji čine 296 GTB Assetto Fiorano, nalazimo Multimatic amortizere iz Competizioni GT-a, karbonske dodatke na prednjem odbojniku koji omogućavaju automobilu da postigne do 10 kilograma dodatnog vertikalnog tereta ili još uvek široku upotrebu lagani materijali poput ugljenika u unutrašnjosti i spoljašnjosti automobila.

Specijalna livreja inspirisana 250 Le Manom biće takođe dostupna ekskluzivno onima koji se odluče za verziju Assetto Fiorano. Među elementima dostupnim na zahtev i samo za završnu obradu Assetto Fiorano, nalazi se izuzetno lagano Lekan zadnje staklo koje omogućava dalju uštedu od 15 kilograma na vagi ili čak gume Michelin Sport Cup 2 R.

Što se tiče cena, 296 GTB kreće se od 269.000 evra i 302.000 evra za verziju Assetto Fiorano, što ga svrstava između F8 Tributo (sa 232.754 evra) i SF90 Stradale (423.574 evra). Ferrari 296 GTB je trenutno prilično sam u svom segmentu, samo bi ga McLaren Artura mogao zaseniti , ali Englezi, koji imaju i hibridni V6, razvijaju “samo” 680 konjskih snaga. McLaren je malo „pristupačniji“, jer njegova cena kreće od 228.000 evra.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close