Automobili

F1 | Porše, nema šta da se radi: ulazak u F1 odložen

Nekoliko meseci Porše je nosio san da može da uđe u Formulu 1 počevši od 2026. godine, ali sada se čini da je projekat – u početku veoma ambiciozan – iz meseca u mesec padao, sve dok nije stigao do kraja.

Prema onome što su naše kolege u Motorsport-Total.com saznale, proizvođač automobila iz Štutgarta odlučio je da ostavi po strani svoje napore da uđe u vrhunsku seriju motosporta sa otvorenim točkovima.

Od kada je Fric Encinger otišao u penziju u decembru prošle godine – Encinger se smatrao pokretačkom snagom projekta Porše Formule 1 – šampion sveta Circus je sve više bledeo u pozadini.

Najbolji video snimci

Od septembra 2022, nakon raspada pregovora sa Red Bulom, Poršeova zvanična linija bila je da će F1 ostati atraktivna serija i da će je i dalje pratiti sama nemačka kompanija.

Od tada je usledila serija glasina koje uključuju Vilijamsa , čak i Andretija, a da ne pominjemo moguću avanturu brenda Veissach da bi mogao da zauzme jedno od dva mesta na mreži koju je FIA stavila na raspolaganje. Oni, međutim, nisu našli nikakvu osnovu i nakon sporazuma između Poršea i Red Bula, program nemačkog proizvođača je oslabio.

„Motorsport će uvek biti u srcu identiteta našeg brenda. Formula 1 ostaje zanimljiva serija za nas.“ Ali „u narednih nekoliko godina“ kompanija će se fokusirati na trke u VEC i IMSA, kao i na svetsko prvenstvo Formule E. „Tamo želimo da se borimo za pobedu u svetskom šampionatu Formule E“. „Želimo da se borimo za sveukupne pobede. To je naša tradicija i naš glavni cilj.

Ove izjave iz Poršea jasno pokazuju da Formula 1 svakako ostaje intrigantna kategorija, serija koju bi Dom još uvek mogao da razmotri. Ali onda evo fraze povezane sa Formulom E, koja se čini da se vratila u centar Poršeove pažnje. I upravo to izgleda otkriva da su ambicije za ulazak u Formulu 1 povučene.

A ovo drugo je najpouzdaniji put za Porsche. Prema informacijama koje je prikupio Motorsport.com, svi ljudi koji su pod vođstvom Frica Enzingera bili zaduženi za sprovođenje priprema za ulazak Poršea u Formulu 1 naknadno su raspoređeni na druge zadatke unutar grupe. Ovo pojašnjava kako u narednih nekoliko godina Porše teško da će učestvovati u Svetskom prvenstvu Formule 1.

Ako je Formula 1 trenutno zatvoreno poglavlje za Porše, mogućnost saradnje sa nekim od brendova koji učestvuju u cirkusu svetskog šampiona nije. Ovo je McLaren Automotive.

Odeljak posvećen proizvodu kuće Voking nedavno je imenovao Majkla Lajtersa za novog generalnog direktora. Ovo je bivši glavni tehnološki direktor Ferarija , ali koji je takođe imao ulogu u Poršeu 13 godina (štaviše, radeći na projektu Caienne).

Ideja o sticanju udela u Meklarenu, koristeći magiju brendova Porše i Meklaren za razvoj zajedničkih specijalnih izdanja i SUV-a, privukla je neke od uključenih, ali je na kraju odbijena. Stala Formule 1 ionako ne bi bila u središtu takvog aranžmana, ali bi se očigledno dobro uklopila u koncept.

U međuvremenu, ovi kontakti su se takođe ohladili i Poršeovi pokušaji da uđe u Formulu 1 su definitivno zamrznuti. Kao rezultat toga, Audi ostaje jedini brend Folksvagen Grupe koji će se takmičiti 2026. Kompanija sa sedištem u Ingolštatu već ima 25 procenata udela u timu Zauber i delovaće kao Audijev fabrički tim 2026. godine.

Između ostalog, pre nego što je Audi postigao dogovor sa Zauberom, vodili su se i ozbiljni razgovori između Audija i Meklarena za kupovinu udela u timu. U to vreme, pregovore je pokrenuo Gerhard Berger . On je u avgustu 2022. na pitanje „Motorsport-Total.com“ potvrdio: „Uspostavio sam kontakt sa Meklarenom“.

Kraljevska porodica Bahreina, koja ima udeo u Meklaren grupi preko suverenog fonda Mumtalakat, stavila je Bergera u kontakt kako bi njih dvoje mogli da razgovaraju. Zato što bi Meklaren bio kandidat za Audijevog partnera u Formuli 1″. Na kraju, međutim, ni ovi višemesečni razgovori nisu došli do zaključka.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close