Automobili

F1 | Ferari: novi difuzor takođe stiže u Silverstone

Scuderia je iskoristila Leklercovo drugo mesto na VN Austrije i Sainzovo treće mesto u sprint trci, što je znak da je novi aerodinamički paket (prednje krilo i donji deo) dao pozitivne naznake o razvoju crvenog, čak i ako su tehničari del Kavalino očekivali manji zaostatak od Verstapenovog Red Bula. Najbolje podešavanje za iskorištavanje njegovog punog potencijala još nije pronađeno na SF-23: u Silverstonu, Ferrari će takođe moći da računa na novi ekstraktor koji će pronaći pravi balans.
Franko Nugnes
Od:
Franko Nugnes

  1. jul 2023. u 13:17
    Šarl Leklerk, Ferari SF-23
    Ferari nije pokazao svoj puni potencijal u Austriji . Ekipa Kavalina je imala veća očekivanja od gostovanja u Red Bulu, bez svesti da su tim svetskog šampiona, a posebno Maks Verstapen , trenutno nedostižni.

Očigledno drugo mesto Charlesa Leclerc -a je pucanj u ruku koji pokazuje Scuderiji da je krenula pravim razvojnim putem uvođenjem novog aerodinamičkog paketa (prednje krilo i donje) nakon različitih konfiguracija bokova, mnogo sličnijih na one koje je Aston Martin potom doneo u Kanadu sa rezervoarom koji je ostao samo polovina stomaka, da se pređe na kliznu bočnu podlogu u krajnjem delu.

Ako Spilbergova analiza nije ograničena na Nedeljni VN, već se proteže i na kvalifikacije Shootout-a i Sprint trku, postaje jasno da postavka koja je posebno razmatrana na monaškom SF-23 nije bila idealna za uslove klizavog asfalta. Leklerk, mnogo više od Karlosa Sainza, imao je ozbiljnih poteškoća da kontroliše automobil koji je bio veoma nervozan i nije mogao da izazove temperaturu na gumama.

Najbolji video snimci

Čarls preferira automobil fokusiran na napred i verovatno je izabrao ekstremniju postavku od svog španskog saputnika koji se bolje prilagodio promenljivim uslovima. Za lov na pol poziciju u petak (koji je Leklerk podbacio za samo 40 hiljaditih delova sekunde) možda je odlučeno za automobil sa preniskom aerodinamičkom postavkom, s obzirom da je konkurencija usvojila manje drastična rešenja.

U nedelju na suvom stvari su išle mnogo bolje, čak i ako se zaostatak od Holanđanina RB19 još uvek može proceniti na oko pola sekunde po krugu: ostali su završili iza crvenih, a ovo je već važan rezultat, ali ambicija Kavalino je trebalo da popuni jaz od onih koji dominiraju. Sa malo većim prednjim opterećenjem, SF-23 se činio vozljivijim u GP-u nego u Sprint trci, ali ostaje jasno da, sa samo jednim slobodnim treningom, najbolje podešavanje još uvek nije pronađeno, što je znak da postoji još uvek neki potencijal za izvlačenje iz crvenog.

U ovoj delikatnoj fazi sezone, takođe se pojavljuje sposobnost vozača da daju prave indikacije o podešavanju i znamo da Leklerk i Sainz imaju prilično različite pristupe, pri čemu prvi preferira automobil koji ima tendenciju da preupravlja: ​​Čarls to traži prednji deo ima najbolju uključenost čak i na račun klimavog zadnjeg kraja, dok Španac preferira zadnji kraj pričvršćen za asfalt sa automobilom sklonijim nedovoljno upravljanju.

Leklerk traži ekstremnija rešenja sa brzim jednosedom koji je teško kontrolisati, dok Sainz čini se da pronalazi bolju ravnotežu u korišćenju automobila. Ferari, stoga, mora da pronađe pravi balans kako ne bi narušio stil vožnje jednog, a ne drugog, favorizujući indikacije da se „princ“ smatra najboljim vozačem u svim namerama i ciljevima.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close