Automobili

Brzina od 30 km/h: vrijeme putovanja nepromijenjeno, a zagađenje se ne smanjuje

U nekim je gradovima ograničenje brzine smanjeno na 30 km/h s ciljem sigurnijih ulica i manje zagađenog zraka. Do sada je malo studija na ovu temu. Sada istraživanje MIT Senseable City Laba, u suradnji s UnipolTechom, nudi niz zanimljivih podataka koji se fokusiraju na općinu Milano.

Po prvi put su simulirane varijacije u vremenu putovanja i emisijama onečišćujućih tvari i stakleničkih plinova na sustavan i objektivan način, u različitim scenarijima smanjenja ograničenja brzine u gradu.

Glavni rezultati istraživanja
Smanjenje ograničenja brzine u različitim scenarijima pokazalo je prije svega blago povećanje vremena putovanja, s povećanjem “prosječnog” vremena putovanja u rasponu od 2 sekunde (u scenariju smanjenja ograničenja na svim cestama u središnjem dijelu općine Milano) do maksimalno 89 sekundi (u scenariju smanjenja ograničenja na svim neprimarnim cestama na cijelom području grada). Međutim, utjecaj značajno varira ovisno o području i vrsti ceste, s većim povećanjem tijekom špice.

Studija koju je ilustrirao Carlo Ratti, direktor MIT Senseable City Laba i član upravnog odbora Vijeća za urbanu mobilnost, općenito pokazuje da smanjenje brzine na 30 km/h dovodi do povećanja ugljičnog monoksida (CO ), ugljika dioksida (CO2), dušikovih oksida (NOx) i čestica (PM), osobito tijekom najprometnijih sati dana.

Mora se, međutim, naglasiti da se ovo povećanje uglavnom može pripisati konstrukcijskim parametrima termalnih motora, koji su dizajnirani da imaju najbolju potrošnju energije oko 70-80 km/h. U slučaju primjene ograničenja brzine na 30 km/h na cijelom teritoriju općine Milano, očekuje se porast emisije CO2 za 1,5%, dok emisije PM – posebno štetnih za ljudsko zdravlje – za 2,7%.

Kako će dalje ići istraga
U budućnosti će se analiza također proširiti na utjecaje na sigurnost na cestama ispitivanjem podataka koji se odnose na događaje iznenadnog kočenja/ubrzanja (“oštri događaji”) koji su povezani s većim rizikom od nesreća. “Oštri događaji” povezat će se s “profilima brzine” svake pojedine ceste, kako bi se kvantificiralo hoće li se i u kojoj mjeri smanjenje brzine pretvoriti u povećanje sigurnosti na cestama.

“Rezultati predstavljeni na Vijeću za urbanu mobilnost – rekao je Carlo Ratti – prvi su od istraživanja koje će proširiti svoj raspon djelovanja kako bi sve više pomoglo upravama da donose bolje odluke za upravljanje urbanom mobilnošću. Zahvaljujući podacima koji nam pružaju prijevoz sustava, uključujući Unipolove telematske aplikacije, razumjet ćemo kako i u kojoj mjeri smanjenje ograničenja brzine u našim gradovima može ubrzati napredak prema zdravijim, sigurnijim i pogodnijim za život”.

Povezani Clanci

Back to top button
Close
Close