Automobili

Alfa Romeo 4C se vraća sa jedinstvenom verzijom

Alfa Romeo 4C svakako nije bio automobil velikog obima prodaje Biscionea. S druge strane, sportski i ekstremni kupe – nije imao čak ni servo upravljač – namenjen je nekolicini entuzijasta. Međutim, ona zaslužuje veliku zaslugu što je vratila pogon na zadnje točkove u automobil Alfa dve godine pre debija Giulije.

U stvari, bila je 2013. kada je Alfa predstavila svoj kupe sa 2 vrata, koji je kasnije takođe postao jednako brz pauk. Danas, kako bi proslavili svoju desetu godišnjicu, odeljenje Stellantis Heritage najavljuje dolazak nove specijalne Alfa Romeo 4C, kolekcionarske jednokratne verzije pod nazivom „Alfa Romeo 4C Designer’s Cut“.

Tri za jednog
Alfa Romeo specijal će potpisati Alessandro Maccolini, Alfa Romeo dizajnerski menadžer, a zatim odgovoran za stil 4C. „Da bih napravio ovo jednokratno na bazi 4C, identifikovao sam tri estetske karakteristike iz kojih ću crpiti inspiraciju. Već imam ideju šta bih želeo da razvijem, ali bih takođe želeo da izvučem od fanova brenda“, rekao je Mackolini.

Projekat se još uvek definiše, za sada znamo da će postojati tri glavne oblasti koje će poslužiti kao inspiracija za specijalni kupe.

Prvi se zove ” 4C Tributo ” i inspirisan je istorijom Alfa Romea , uz upotrebu crvene boje, one koja najviše identifikuje Kuću. Druga oblast se odnosi na trkački DNK i mogla bi se nazvati samo ” 4C Corsa “, sa mat sivom livrejom koja naglašava mišiće Alfa Romea 4C. Konačno, sa ” 4C legendom ” cilj je da spoji sportski i istoriju kroz plavu boju karoserije i belu alu felna.

Instant klasik
Prvi put predstavljen kao koncept 2011. na Salonu automobila u Ženevi, Alfa Romeo 4C je doživeo gotovo neočekivan uspeh, kao što je ubedio najviše rukovodstvo Kuće da ga proizvodi u – malim – serijama.

Inspirisan kultnim modelima iz prošlosti, 33 Stradale pre svega , 4C je bio suštinski i veoma tražen. Zasnovan na ad hoc karoseriji od ugljeničnih vlakana , težio je samo 895 KS, pokretan turbo benzinskim motorom od 240 KS i 1.750 – odnos težina/snaga je bio 4 kg/KS – u kombinaciji sa pogonom na zadnje točkove i TCT menjačem sa dvostrukim kvačilom .

Performanse su bile dostojne superautomobila : ubrzanje od 0 do 100 km/h za 4,5″, maksimalna brzina prelazi 250 km/h, bočno ubrzanje u krivinama od 1,1 g i maksimalno usporavanje kočenja od 1,25 g.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close