Automobili

Rođen je Fiat Grande Panda, četvrtast kao u prošlosti, ali mnogo duži

Najduža i najprostranija Fiat Panda u povijesti mogla bi se nazvati samo Grande Panda, a po prvi put je možemo vidjeti putem službenih fotografija koje je objavio torinski brend.

O ovoj novoj varijanti jednog od gradskih automobila koje Talijani najviše vole počeli smo pričati prošle veljače kada su predstavljena tri nova konceptna automobila s temom Panda. Standardna Grande Panda debitirat će uz veliku pompu 11. srpnja u povodu 125. godišnjice Fiata i već bi trebala biti dostupna u prodajnim salonima do kraja godine.

Vremena razvoja bila su osobito brza jer je Fiat Grande Panda izgrađen na platformi Smart Car grupe Stellantis koja se dijeli s novim Citroënom C3.

Novi model pratit će Pandu koju svi znamo – onu koja se proizvodi u Pomigliano d’Arco i nedavno je preimenovana u novu posebnu verziju Pandina – barem do 2027. i, gotovo sigurno, bit će opremljen blagim hibridom i električnim toplinskim motorima u zajednički s drugima Grupni modeli.

Ime, garancija
Nova Fiat Grande Panda prvi je novitet u novoj obitelji modela koja će, kako je navela tvrtka tijekom Godišnjeg dana investitora, svake godine do 2027. godine davati život novom vozilu.

Dizajniran u potpunosti od strane Torinskog stilskog centra, to je prva “panda” ikada proizvedena izvan državnih granica, točnije u Srbiji, u istoj tvornici u kojoj se nekada sklapao Fiat 500L, a po dimenzijama i oblicima je B -segment s petorim vratima sa crossover SUV stilom i dužinom od 3,99 metara, dakle mnogo veći od trenutne Pande koja se zaustavlja na 3,69 metara.

Ime zasigurno podsjeća na još jedan vrlo važan model za tvrtku iz Torina, naime Grande Punto, automobil koji je ispisao povijest naše zemlje, također postavši dio voznih parkova policijskih snaga i s vremenom dostupan u širokoj paleti motora.

Fiat još nije otkrio tehničke karakteristike Grande Pande, ali se mnogo informacija može dobiti analogijom s novim Citroenom C3 koji je nedavno lansiran na temelju iste platforme Stellantis Smart Car.

I zapravo, baš kao i njegov francuski rođak, ovaj novi talijanski također je dizajniran da se natječe – kao iu Europi – također i na globalnim tržištima. Ono što čini razliku očito je dizajn koji karakteriziraju neke reference koje podsjećaju na originalnu Pandu iz 80-ih.

Među njima su, na primjer, inovativna Pixel LED prednja svjetla, u kombinaciji s prilično okomitim stražnjim prtljažnikom i s novom generacijom lijevanog Fiatovog grba, kao i stiliziranim natpisom “Panda” na vratima i vratima prtljažnika. Vrlo posebni su i 17-inčni aluminijski naplatci, koji svojim stilom podsjećaju na poklopce kotača dostupnih prije 30 godina za originalnu Pandu.

Povezani Clanci

Back to top button
Close
Close